Filmul documentar “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, lansat în prezența regizorului Dan Burlac

Sursa foto: Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea (DJC) anunță că vineri, 13 septembrie, la Cinematograful Balada din Focșani va avea loc, începând cu ora 17:00, lansarea filmului documentar ”Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, realizat de către cunoscutul cineast român Dan Burlac. Lansarea filmului, în prezența cineastului are loc în cadrul celei de-a V-a ediții ”Mausolee pe bicicletă” organizata de catre Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea și Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea.  Tot vineri, de la ora 21.00, filmul documentar se va lansa și în Soveja, locul unde au fost realizate primele filmări în cadrul acestui proiect.

”Pentru eroii care ne-au lăsat o țară” este un film documentar realizat în anul 2018 de către cineastul Dan Burlac care, timp de cinci zile, a însoțit o echipă de 10 jandarmi montani care au parcurs pe jos cei 80 de km reprezentând vechea linie a frontului din Primul Război Mondial pe creasta Munților Carpați, între localitățile Mărăști, Soveja, Oituz și Târgu Ocna.

Filmul documentar comemorează vizual cei 80 de kilometri nemarcați, pe creasta Carpaților Orientali, reprezentând linia frontului din Primul Război Mondial pe ruta Mărăști – Soveja – Oituz – Târgu-Ocna. Cei 80 de kilometri au fost parcurși, vreme de 6 zile (22-28 iunie 2018), de realizatorii filmului și de 10 jandarmi montani formând Echipa Națională Montană. Excursia, menită de omagieze eroismul soldaților români care au luptat în așa-numitul Triunghi de Foc (Mărăști – Mărășești – Oituz), este parte din proiectul cultural-turistic pe care cineastul Dan Burlac dorește să îl lanseze în această zonă a României încărcată de puternice semnificații istorice.

Producătorul și regizorul Dan Burlac s-a născut pe 23.10.1968 la Braşov. A studiat regia de film la Fémis, Paris, finalizand studiile în 1995. Între 1995-2001 este reprezentantul la Paris al Departamentului de Ştiri Media Pro, iar între 2001-2006 este consultant la TVR şi Realitatea TV. Din 2008 este director al casei de producţie Elefant Films România şi se implică, ca producător, în realizarea şi promovarea filmelor româneşti. Este unul dintre organizatorii evenimentului ”Romanian Short Waves” de la Cannes. Este producătorul și coproducătorul mai multor filme româneşti și europene premiate, cu succes de critică şi public. Este președintele ”Alpin Film Festival”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: