Centrul Cultural Vrancea anunță cu mândrie acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani, doamnei dr. etnolog Aurelia Cosma

Titlul a fost anunțat joi, 28 ianuarie 2021, în sedința condusă de domnul primar Cristi Valentin Misăilă împreună cu consilierii locali ai municipiului Focșani.

Propunerea de acordare a titlului, împreună cu constituirea dosarului doamnei dr. Aurelia Cosma, a fost înaintată de Centrul Cultural Vrancea.

Doamna dr. Aurelia Cosma, cercetător ştiinţific gr. I la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, cu un bogat palmares în activitatea științifică a muzeelor, în activități culturale etnologice și nu numai, a promovat permament județul Vrancea în cadrul activităților organizate la nivel național: evenimente, concursuri, activități culturale din domeniul etnologiei, antropologiei, ș.a.

Îi mulțumim doamnei dr. Aurelia Cosma pentru susținerea instituțiilor culturale din județul Vrancea, pentru promovarea meșterilor populari și a meșteșugurilor tradiționale, a rapsozilor, grupurilor și ansamblurilor folclorice la nivel național.

Vă prezentăm discursul de mulțumire a doamnei dr. Aurelia Cosma, adresat domnului primar, consilierilor locali și cetățenilor orașului Focșani:

Reverență

Arareori emoția a întâlnit momente atât de înălțătoare precum acela de a fi recunoscut și încununat cu un titlu prețios ființei mele, cel de cetățean de onoare al urbei de origine – Focșani, pentru mine locul de lângă inimă.

Un moment copleșitor și încurajator totodată a fost această ceremonie din 28 ianuarie 2021, în semn al recunoașterii contribuției mele, evident alături de semeni, la susținerea unor deziderate benefice locului și oamenilor săi, în acest caz la păstrarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural vrâncean.

Pentru acest moment de mare emoție și de profundă vibrație sufletească se cuvin mulțumiri tuturor – personalități ale vieții culturale, științifice și artistice – care într-un fel sau altul au contribuit la această stare de spirit.

Datorez mulțumiri Domnului Primar Valentin Cristi Misăilă, membrilor Consiliului Local al municipiului Focșani pentru receptivitatea la propunerea, susținerea și acordarea titlului de cetățean de onoare al cetății, semn al prețuirii semenilor de oriunde ar fi, al recunoașterii activității mele, modestă poate în fapt, dar susținută profesional de studiile și cercetările privind prezervarea, promovarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural vrâncean.

Datorez mulțumiri Domnului dr. Liviu Nedelcu, directorul Centrului Cultural Vrancea, artist plastic de excelență, dascăl de referință pentru studenții dedicați artelor frumoase, remarcabil om de cultură al locului și nu numai. Fin observator și susținător al potențialului creator pe care îl are orașul Focșani și în extenso jud. Vrancea, promovat prin varii forme – expoziții, publicații, festivaluri, târguri de meșteri, cursuri de inițiere în meșteșuguri tradiționale, conferințe, simpozioane – Domnia Sa a fost autorul propunerii și recomandării mele pentru obținerea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani. Drept pentru care mulțumesc și apreciez prețuirea colaborării noastre asigurându-l la rându-mi de toată considerația.

Sincere mulțumiri Doamnei conf. univ.dr. Paula Popoiu, manegerul Muzeului Satului din București, muzeu de referință în galeria muzeelor de gen din țară și srăinătate, cercetător de elită în domeniul etnologiei, cu disponibilitate în abordarea problemelor care privesc patimoniul cultural. Cunoscută și ca Primar al Satului satelor – unde satul vrâncean are o mare reprezentare – Domnia sa a avut o permanentă deschidere pentru promovarea valorosului patrimoniu vrâncean, întâlnit în colecții, expoziții, în târguri ale meșterilor populari, festivaluri de folclor, tabere de creație și mai ales în programele de anvergură națională și internațională.

Mulțumiri Domnului dr. Horia Dumitrescu, diriguitor al valoroaselor muzee focșănene care cu multă pricepere și profesionalism a evidențiat bogăția de tezaur a patrimoniului cultural cuprins în colecțiile acestor valoroase instituții muzeale. Subliniez mai ales demersurile științifice remarcabile ale Domniei sale în calitate de cunoscut istoric care prin studiile apreciate academic a contribuit la relevarea rolului important al orașului Focșani în istoria timpului, atât în plan local și mai ales național.

Mulțumiri Doamnei Maria Murgoci, directoarea valorosului Ansamblu folcloric ”Țara Vrancei”, împreună cu care asigură permenent cunoașterea și descoperirea valorosului folclor vrâncean, în toată dimensiunea lui, prin spectacole de înaltă ținută artistică punând în valoare autenticitatea și originalitatea creației muzicale și coregrafice vrâncene. Prezență onorantă pe scena Muzeului Satului din București, în festivaluri naționale și internaționale, Domnia sa este un vajnic păstrător al tradițiilor, prezentate în festivaluri de datini și obiceiuri pe care le organizează permanent întru aduceri aminte și recunoașterea lor ca marcă identitară inconfundabilă.

Mulțumiri Doamnei Angela Silion, originară din ținuturile lui Eminescu, unei focșănence prin adopție, sensibilă la valoare și frumos, ferventă susținătoare a demersurilor privind promovarea și valorificarea patrimoniului etnologic vrâncean.

Mulțumiri tuturor focșănenilor, oameni frumoși, harnici, destoinici, demni și creativi care într-un fel sau altul, prin tot ceea ce fac, contribuie la păstrarea imaginii orașului Focșani, oraș al unirii în cuget și simțire, oraș de referință în istoria și geografia acestui neam.

Reverență și aleasă recunoștință,

Dr. Aurelia Cosma

Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani