Casa de Cultură Odobești: Comunitatea Evreilor din Vrancea și Râmnicu Sărat a comemorat la Sinagoga din Focșani, Ziua Internațională a Holocaustului

Organizată de Mircea Rond, președintele Comunității, manifestarea a adus în actualitate ororile trecutului, dar și personalități ale Comunității Evreilor din Focșani, care s-au distins prin acțiuni filantropice și atașament față de oraș, județ și țara în care trăiau.

Despre eveniment au vorbit: istoricul Bogdan Constantin Dogaru de la Arhivele Naționale ale României, „Filiala” Vrancea; Adrian Atarcicov, profesor de istorie la Colegiul Național Unirea; prof. Cezar Cherciu, fost profesor de istorie la Colegiul Național Cuza; prof. Ștefan Neagu și un reprezentant al Muzeului Vrancei. La eveniment au participat prieteni ai comunității din Focșani, prof. Nicolae Damian – actualmente primar al Comunei Pufești, prof. Mariana Bogdan – directorul Școlii Pufești, Laurentiu Selegian – muzeograf la Muzeul Municipal din Râmnic Sărat. De asemenea, a fost prezent si inspectorul pentru minorități al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Concluzia este următoarea: este nevoie să cunoaștem fețele întunecate ale trecutului recent pentru a nu cădea în capcanele naționalismelor de toate culorile, care otrăvesc sufletele și tulbură mințile celor care stau doar la tv și pe Facebook!

Romeo-Valentin Muscă

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: