Ateneul Popular din Focșani nu are bani pentru funcționare

Bugetul aprobat de majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local, pe anul 2021, asigură mai puțin decât cheltuielile de funcționare pentru o singură lună la Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani.

Consilierii majorității au tăiat 500 mii lei din cei 540 mii propuși la capitolul Bunuri și servicii, în condițiile în care deja au fost efectuate cheltuieli în acest an, conform regulii de 1/12 din bugetul anului trecut. O situație absurdă în care instituția culturală are bugetul pe minus la acest capitol bugetar. Practic, la acest moment, Ateneul Popular are buget asigurat pentru salarii dar nu are bani și pentru cheltuielile de funcționare, respectiv pentru energie electrică, apă, gunoi, încălzire, materiale de curățenie, întreținere softuri, sistem de pază, materiale consumabile sau organizarea și desfășurarea de evenimente culturale.

În condițiile bugetului așa cum este el aprobat, ne aflăm în imposibilitatea de a onora contractele cu furnizorii serviciilor enumerate, fapt ce atrage după sine penalizări, sau, și mai rău, rezilieri. În aceste condiții, nici evenimentele nu mai pot avea loc. Bursele PASTIA se plătesc din venituri proprii, REALIZATE deja de instituția noastră, dar care sunt BLOCATE din cauza întârzierii aprobării bugetului, buget oricum insuficient, în forma aprobată, pentru plata acestora. ”Soluția” propusă de consilierii majorității din Consiliul Local a fost să solicităm alocări din fondul de rezervă. Precizăm că FONDUL DE REZERVA se utilizează, conform Legii 273/2006 cu modificările și completările ulterioare strict pentru ”finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exercițiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale, precum și pentru acordarea unor ajutoare către alte unități administrativ-teritoriale, în situații de extremă dificultate”. Nu ne putem încadra în acest articol de lege, decât dacă acceptăm că tot ce ține de cultură reprezintă fie o urgență, fie o calamitate, fie o extremă dificultate. Nu am contestat existența în bugetul aprobat a fondurilor pentru plata salariilor, ele fiind acoperite. Dar o instituție nu poate funcționa doar cu banii de salarii, ci și asigurând condiții minime de funcţionare, lipsa acestora din urmă ducând la imposibilitatea îndeplinirii muncii respective. Acestea au fost motivele reale care au dus la situaţia actuală a Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia din Municipiul Focșani!”, a transmis managerul instituției culturale, Marius Ionuț Drilia.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: