Scad prețurile locuințelor ANL

Prețul de vânzare a locuințelor ANL va scădea în urma folosirii în metoda de calcul a costului de construcție al imobilului, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Acesta s-a întâlnit la Focșani cu primarii vrânceni la o ședință în sala mare a Consiliului Județean Vrancea pe tema investițiilor care se vor derula în județMinistrul Dezvoltării a arătat că, în 2020, a fost o explozie a prețului de vânzare la locuințele ANL, datorată creșterii cheltuielilor din construcții din anul anterior.

Prețurile locuințelor ANL au crescut în 2020 cu cel puțin 50%, în unele cazuri fiind duble față de anul 2019. Prin noua metodă de calcul, a explicat ministrul Cseke Attila, se încearcă revenirea la prețurile din 2019, astfel încât tinerii să fie încurajați să își achiziționeze o locuință ANL. Ministrul Dezvoltării a dat exemplul unui apartament construit în 2002 la Focșani care avea un preț de 86 mii lei în 2019 pentru ca în 2020 să ajungă la 146 mii lei. Noua metodă de calcul scade valoarea apartamentului la 106 mii lei. Prețurile vor fi stabilite și în funcție de chiria plătită, de localitatea în care este locuința ANL.

„Încercăm să aducem prețurile le nivelul 2019. La prețul de vânzare pornim de la prețul de construcție, din care scădem amortizarea, adică chiria plătită de chiriaș, se adaugă rata inflației și multiplicăm cu un indice de localitate. Se ajunge în mare la prețuri din 2019, depinde de chiria care s-a plătit, când a fost construită locuința”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: