Regizorul Cătălin Eduard Sfîrloagă a primit Trofeul „Mihai Eminescu“ pentru promovarea artei dramatice în spațiul cultural național și european

Regizorul Cătălin Eduard Sfîrloagă a primit Trofeul Mihai Eminescu în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate dedicată descoperirii și formării tinerelor talente, pentru promovarea artei dramatice și pentru contribuția deosebită la integrarea valorilor locale în spațiul cultural național și european, ca regizor și coordonator al Trupei de Teatru Protha, din orașul Panciu, județul Vrancea. Distincția i-a fost acordată miercuri, 15 ianuarie 2020, de către primarul Iulian Nica, în cadrul manifestării organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Sunt onorat să-i înmânez cea mai înaltă distincție culturală a orașului Panciu, Trofeul Mihai Eminescu, lui Cătălin Sfîrloagă, cel care a reușit, prin dragoste, pasiune și răbdare, să ridice atât de sus ștacheta valorii și a calității actului artistic, oferindu-ne nouă, păncenilor, bucuria și mândria de a avea una dintre cele mai bune și mai renumite trupe de teatru din țară!“, a declarat primarul Iulian Nica.

Șeful administrației locale a acordat diplome de merit și membrilor Trupei de Teatru Protha, care au prezentat, în premieră, pe scena Casei de Cultură, piesa Wanda, după Mihaela Mihailov și Radu Apostol, în regia lui Cătălin Eduard Sfîrloagă, scenografia Tania Popa.

Nu pot decât să mă bucur și să fiu mândru de faptul că acest oraș are o viață culturală și datorită vouă!  În ultimul deceniu, voi ați făcut ca orașul Panciu să fie din ce în ce mai vizibil și mai apreciat, atât în spațiul cultural local și cel național, dar și în spațiul cultural european! Vă felicit și vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și pentru faptul că sunteți un model pentru colegii voștri, care vor dori să vă calce pe urme și să participe la proiectele culturale ale comunității!“, a spus primarul Iulian Nica.

„Acest premiu nu este doar al meu, este și al copiilor și al tuturor celor care au fost alături de mine în acest proiect. A mea este doar… nebunia! Trebuie să-i mulțumesc atât primarului Iulian Nica, dar și regretatului Ion Petre, pentru că, dacă nu ar fi fost mereu alături de noi, nu am fi reușit să ducem la capăt ceea ce ne-am propus! Acest premiu este și al Liceului Teoretic Ioan Slavici, și al Casei de Cultură, și al părinților, care au înțeles să ne sprijine! Vă mulțumesc foarte mult tuturor pentru că sunteți alături de noi!“, a declarat regizorul Cătălin Eduard Sfîrloagă.

Manifestarea dedicată Zilei Culturii Naționale a debutat cu vernisajul expoziției hARTA descoperirii prin culoare, care a cuprins lucrări realizate de elevele îndrumate de tânăra pictoriță Ana Maria Bălan.

„Revin în fața dumneavoastră cu un entuziasm dat de drumul picturii, pe care am ales să merg, dar și datorită oamenilor pe care i-am întâlnit, care mi-au dat un impuls extraordinar și m-au susținut pe această cale! Începem anul prin culoare și o să vă prezint câteva lucrări pe care micile mele talente le-au expus aici. Pictura cu ei am început-o în momentul în care un părinte m-a întrebat: nu vrei să pictezi și cu fetița noastră? Nu mi-am dat seama că această aventură avea să se contureze atât de frumos! Prind curaj și energie de la fiecare micuț în parte! Nu am asigurat pe nimeni, pe nici un părinte că micuții lor vor deveni mari artiști! Eu îi îndrum să se descopere! Dacă pictura poate fi un mod frumos de a se descoperi… de ce nu? Orice copil are o imaginație debordantă, iar în momentul în care este lăsat liber, dar cumva îndrumat spre ceea ce-și propune să facă și este susținut, cu siguranță, va prinde aripi!“, a spus Ana Maria Bălan.

Tânara artistă a primit, din partea primarului Iulian Nica, o diplomă de excelență în semn de apreciere și recunoaștere a talentului creativ, precum și pentru participarea la expoziția hARTA descoperirii prin culoare, organizată în cadrul evenimentului prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale 2020. De asemenea, au mai fost acordate diplome de merit și elevelor: Ana Maria Bodea, Maria Stanciu, Mihaela Dogaru, Sofia Dobrea și Antonia Vasilicuț care și-au prezentat picturile recitând poezii din opera poetului național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 170 de ani.

„Iată că, alături de tinerii actori de la Protha, se ridică și o generație de maeștri ai penelului! Talentul este al vostru, dar marele merit de a vă descoperi, de a vă îndruma și de a vă scoate din anonimat este al Anei Maria Bălan, pe care o felicit și îi mulțumesc pentru faptul că, și în acest an, de Ziua Culturii Naționale, a fost alături de noi și a contribuit la reușita evenimentului!“, a afirmat primarul Iulian Nica.

Lucrările prezentate la Ziua Culturii Naționale vor fi expuse, în perioada următoare, în holul principal de la etajul I al Palatului Administrativ al Orașului Panciu.