Primăria Răstoaca – Persoanele care doresc să cumpere vechime pentru pensie o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și prin plata unor sume către aceasta

👉 Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
👉 Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
👉 Plata se poate face prin încheierea unui contract cu Casa teritorială de Pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
👉 Se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, astfel vor plăti 638 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut cota de CAS a fost de 575 lei (respectiv 25% din 2.300 lei) pentru fiecare lună.
👉 Plata efectivă a contribuției de asigurări sociale se face într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare.
👉 Se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani.
👉 Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat, adică desemnat prin procură specială, de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.
Pentru informații suplimentare, contactați Casa Județeană de Pensii Vrancea la numărul de telefon 0237 614478 sau la e-mail: cjpvn@cnpp.ro

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: