Primăria Municipiului Focșani: În ajun de Bobotează vă prezentăm unul din cele mai valoroase monumente istorice din Municipiul Focșani – Biserica ”Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”

În ajun de Bobotează vă prezentăm unul din cele mai valoroase monumente istorice din Municipiul Focșani – Biserica ”Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, situat în Piața Unirii din Focșani, în imediata apropiere a Bornei de Hotar și a Monumentului Unirii.

Biserica A făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită de domnitorul Țării Românesti Grigore Gheorghe Ghica al II-lea, între anii 1661-1663 (în prima sa domnie).

Această mănăstire a fost înălțată în partea munteană a orașului Focșani, chiar lângă hotarul ce despărțea până la Unirea din 1859 cele două țări.

La data de 9 septembrie 1845 mănăstirea avea să fie martora unui eveniment important, căci aici s-a oficiat cununia religioasă a domnitorului Țării Românești, Gheorghe Bibescu cu Marița Ghica, nas fiind Grigore Sturdza domnitorul Moldovei.

A fost un gest simbolic ce avea să se încununeze cu Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859.

Biserica este construită din cărămidă pe fundație de piatră, în stil bizantin. În trecut, Biserica era împrejmuită de ziduri înalte de șase metri, cu turnuri de apărare ce îi confereau aspectul unei fortărețe.

Pe lângă zid erau construite case: locuințe pentru preoți și călugări dar și reședința episcopală.

Cutremurele din 1734, 1802, 1838, au șubrezit mănăstirea, iar incendiul din 1854 a ars-o complet.

Doar biserica a supraviețuit, până la cutremurul din 1977 care a afectat-o.

După cutremurul din 1977, biserica a fost restaurată, în interior păstrându-se mici porțiuni de pictură.

De asemenea, ușile metalice de la intrare datează din anul 1840.

După restaurare, Biserica ”Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost închisă credincioșilor, fiind redeschisă după decembrie 1989.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: