Primăria Municipiului Adjud: Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă acționăm la timp și știm să intervenim corect

De aceea, este necesar să ne informăm din timp asupra pericolelor cu care ne-am putea confrunta și să ne însușim câteva reguli simple și la îndemână pentru a preveni posibile dezastre!

𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝗳𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝘂𝘀𝗰𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗮 𝗿𝗲𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗴𝗼𝘀𝗽𝗼𝗱𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗮𝗴𝗮 𝗹𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝗻𝘁̦𝗲, 𝗮𝗻𝗲𝘅𝗲 𝗴𝗼𝘀𝗽𝗼𝗱𝗮̆𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶, 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗳𝘂𝗿𝗮𝗷𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝗮̆𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗮𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝘁̦𝗮̂𝗻𝗱𝘂-𝗻𝗲 𝘃𝗶𝗮𝘁̦𝗮 𝘀̦𝗶 𝗮𝗴𝗼𝗻𝗶𝘀𝗲𝗮𝗹𝗮, 𝘃𝗮̆ 𝗮𝘃𝗲𝗿𝘁𝗶𝘇𝗮̆𝗺 𝗰𝗮̆ 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗽𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗽𝗲 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗰𝘂𝗿𝗮̆𝘁̦𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝘃𝗮𝗿𝗮̆/𝘁𝗼𝗮𝗺𝗻𝗮̆ 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒑𝒆𝒓𝒎𝒊𝒔𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒈𝒐𝒔𝒑𝒐𝒅𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒅𝒐𝒂𝒓 𝒅𝒂𝒄𝒂̆ 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒊̂𝒏𝒅𝒆𝒑𝒍𝒊𝒏𝒊𝒕𝒆 𝒕𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒄𝒖𝒎𝒖𝒍𝒂𝒕𝒊𝒗𝒆:
✅Nu bate vântul;
✅Nu aprindem  întreaga cantitate de resturi vegetale deodată, ci focul se alimentează treptat, pentru a putea fi controlat;
✅Aprindem focul de ardere a vegetației departe de: pădure, construcții (case, anexe gospodărești, etc), rețele electrice rețele de comunicații, conducte de transport gaz natural, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
✅Suprafața pe care se aprinde focul se curăță de vegetația existentă pe o rază de 5m.
✅Arderea vegetației se face doar ziua;
✅Înainte de a aprinde focul, ne asigurăm că avem la îndemână mijloace și materiale pentru stingerea unui eventual incendiu;
✅Supraveghem focul permanent pe toată perioada arderii;
✅Stingem focul total (inclusiv jarul) înainte de a părăsi locul arderii.

Atenție! Nu acoperim focarul cu pământ!
––––––––––––––––––––––––
𝗗𝗲𝘀̦𝗶 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮𝘁𝗮̆, 𝗱𝗲𝗼𝗮𝗿𝗲𝗰𝗲 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗴𝗲 𝗺𝗶𝗰𝗿𝗼𝗳𝗹𝗼𝗿𝗮 𝘀̦𝗶 𝗶𝗻𝘀𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲, 𝗶𝗮𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗹 𝗳𝗲𝗿𝘁𝗶𝗹 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗮̆ 𝗼 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗳𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗶̂𝗻𝗱𝗲𝗹𝘂𝗻𝗴𝗮𝘁𝗮̆, 𝗮𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗶𝗿𝗶𝘀̧𝘁𝗶 𝘀𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗰𝘂 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗺𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲:

✅Obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007 prin grija primarului unității administrative în care se regăsește terenul, de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens.
✅Nu bate vântul;
✅Se parcelează miriștea în suprafețe de maxim 10 hectare, prin fâșii arate;
✅Se izolează zona de ardere față de clădiri, culturi agricole vecine, instalații, căi de comunicații, păduri prin fâșii arate;
✅Arderea se face doar pe timp de zi;
✅Pe tot parcursul arderii, va fi asigurat personal de supraveghere și stingere a eventualelor incendii dotat în acest sens;
✅Pentru suprafețe mai mici de 5 hectare se asigură substanțe și mijloace de stingere necesare.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Se exceptează de la obținerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În situația în care ne aflăm, persoane fizice şi deopotrivă – juridice, în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni şi fânețe şi nu intervenim imediat cu mijloacele de care dispunem pentru limitarea şi stingerea acestora, putem fi sancționați cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancțiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: