Municipiul Focșani nu mai are contract pentru serviciul de iluminat public

Străzile din municipiul Focșani pot rămâne oricând în beznă doarece nu mai există un contract de întreținere și mentenanță pentru serviciul de iluminat public al orașului. Contractul cu firma care a răspuns în ultimii trei ani de acest serviciu a expirat în data de 3 mai iar din data de 6 mai a expirat și licența pentru societatea în cauză.

Practic, municipalitatea nu are cu cine să mai încheie la acest moment un contract pentru a interveni în cazurile în care se arde un bec stradal sau există o avarie în rețeaua de iluminat public. Situația a fost prezentată de primarul Focșaniului, Cristi Misăilă în ultima ședință a Consiliului Local unde a fost discutată avizarea documentanției de atribuire pentru licitația care trebuie organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a localităților Focșani și Golești pentru desemnarea noii firme care să se ocupe de iluminatul public. Această asociație răspunde de iluminatul public și serviciile de salubrizare în 15 localități vrâncene, printre care și municipiul Focșani.

Proiectul de hotărâre a fost respins după ce consilierii majorității PNL-USR PLUS s-au abținut la vot. A fost pentru a cincea oară când acest proiect s-a aflat pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local, însă la trei ședințe nu a fost discutat fie pentru că acestea au fost suspendate, fie pentru că nu a fost întrunit cvorumul legal.

Președintele de ședință, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu a susținut în plenul ședinței că nu ar fi nevoie de avizul Consiliului Local deoarece există o hotărâre, 84 din 2020 prin care a fost acordat mandatul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a localităților Focșani și Golești să exercite atribuțiile Consiliului Local pentru iluminatul public. 

Primarul Cristi Misăilă i-replicat viceprimarului PNL că „a citit atât de mult și degeaba”. Edilul a explicat în plenul ședinței că, potrivit legii 51 din 2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, „în cazul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice, documentația de atribuire se elaborează în cadrul asociației, se supune avizării autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale membre și se aprobă de adunarea generală a asociației, în calitatea acesteia de organ deliberativ, în baza mandatului primit

Adică ceea ce a solicitat Consiliului Local Focșani prin proiectul de hotărâre. Sunt două situații diferite prevăzute de legea serviciilor de utilități publice. Pe de o parte, aprobarea documentației de atribuire care se face de către Consiliul Director al Asociației și avizarea acestei documentații, care trebuie făcută de către Consiliul Local. 

Edilul a explicat că, din cauza votului negativ al consilierilor locali PNL-USR PLUS, nu vor putea fi realizate proiectele de modernizare a rețelei de iluminat public din Focșani deoarece la contractul de finanțare trebuie atașat și un contract de mentenanță și întreținere a serviciului de iluminat public. În aceeași situație se află și comunele Bolotești și Vânători, unde sunt proiecte pentru modernizarea iluminatului public și există aceeași condiție impusă de finanțator. Practic, Focșaniul va pierde fonduri europene și guvernamentale de peste 21 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de iluminat public din municipiu.