DREPT LA REPLICĂ la articolul „Dezastru în raportul privind transparența decizională – Relația Primarului Misăilă cu focșănenii, descrisă printr-o liniuță”

Minciuna și dezinformarea sunt coordonatele după care se ghidează un cotidian local, dovadă în acest sens fiind chiar unul dintre articolele de astazi. Mizând pe faptul că prea puțini cetățeni cunosc prevederile Legii nr. 52/2003, autorul articolului respectiv acuză conducerea Primăriei Municipiului Focșani că anul trecut nu a supus atenției opiniei publice subiectele și proiectele de interes local.

Tocmai de aceea este necesar să precizăm că Legea nr. 52/2003 prevede cât se poate de clar proiectele care trebuie menționate în raportul pe anul precedent – și anume „dezbaterile publice organizate pe marginea PROIECTELOR de acte normative”. În 2019 acestea au fost în număr de 2, în cadrul lor discutându-se despre 4 astfel de proiecte care fac obiectul Legii nr. 52/2003. De-a lungul anului trecut însă au fost supuse dezbaterii și consultării publice mult mai multe proiecte, documente și informații, focșănenii fiind anunțați de fiecare dată de intențiile municipalității.

 Astfel, ar fi de amintit în primul rând cele 31 de proiecte de hotărâre de Consiliu Local care au fost afișate, conform legii, pe site-ul instituției câte 30 de zile, în acest timp cetățenii putând face mențiuni și propuneri în completarea celor prezentate. Și tot pe site, dar și în presa locală, au fost publicate cele 11 anunțuri de mediu pentru unele lucrări derulate de municipalitate pe raza orașului, spre buna informare a comunității.   

De asemenea, au fost organizate mai multe dezbateri și sesiuni de discuții cu focșănenii pe variate teme, numai pe marginea proiectului de buget local având loc 7 întâlniri în diverse locații din oraș. Lansarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare – etapa a II-a și implementarea unor sisteme integrate de colectare selectivă a deșeurilor au reprezentat alte teme de discuții în cadrul celorlalte întâlniri cu cetățenii.

Totodată, ar fi de menționat și cele 10 conferințe de presă și 82 de audiențe cu focșănenii ținute de domnul Primar în 2019, la care putem adăuga și cele 21 de ședințe ordinare și extraordinare ale Consiliului Local, la care au participat sute de cetățeni, accesul fiind liber. Și tot pe linia transparenței, fiecare ședință a fost transmisă live pe facebook pentru ca toată lumea să știe exact ce se discută și se votează ori cine nu vrea să voteze unele proiecte și de ce.

De altfel, platformele de socializare au fost alte căi de comunicare, Primarul Cristi Misăilă încercând mereu, indiferent de oră și de zi, să răspundă tuturor celor care  i-au scris pe Messenger și pe WhatsApp ori l-au sunat pe telefon, numărul dumnealui de telefon fiind public.

Tot pe facebook, atât pe pagina instituției cât și pe cea a Primarului, au fost anunțate în mod prompt toate acțiunile pe care Primăria Municipiului Focșani le-a desfășurat sau urma să le deruleze. Din cele 652 de postări făcute în 2019 numai pe pagina Primarului, cele mai multe au vizat lucrări pe raza orașului, informațiile fiind utile atât locuitorilor din zonele respective, dar și celor care doreau doar să treacă pe acolo.   

Și nu în ultimul rând, lună de lună sunt făcute publice TOATE cheltuielile efectuate de municipalitate, astfel încât focșănenii pot ști până la ultimul leu cum sunt utilizate fondurile publice la care au contribuit prin plata taxelor și impozitelor.

În aceste condiții, articolul mai sus amintit nu este decât o altă jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, demersul neavând nimic de-a face cu ceea ce înseamnă jurnalismul obiectiv și profesionist.

 

Biroul de presă