Cristi Valentin Misăilă: Probleme de ordin personal m-au împiedicat să ajung astăzi la dezbaterea organizată de Primul-ministru Florin Cîțu în Vrancea

Am profitat însă de acest eveniment pentru a-i înmâna un memoriu pe care l-am trimis și la Guvernul României în data de 5 martie 2021.

Mă bucur că în temele abordate de Primul-ministru se regăsesc, ca soluții de dezvoltare, fondurile europene dar și creditele bugetare destinate cofinanțării acestor proiecte.

Memoriul meu vorbește tocmai despre aceste lucruri

Vorbește despre faptul că avem obligația de a cofinanța proiectele europene pe care le derulăm și avem ca soluție un credit bancar achiziționat în 2019.

Din păcate, consilierii locali PNL-USR nu sunt de acord să continuăm să tragem bani din acest credit bancar.

Atitudinea consilierilor PNL-USR este contrara nu doar cu interesele de dezvoltare ale Municipiului Focșani, ci chiar cu planurile de dezvoltare ale României expuse de Primul-ministru Florin Cîțu.

Vă invit să citiți memoriul

Domnule Prim-ministru,

În programul de guvernare și în proiectul de buget ați arătat că ”fondurile europene reprezintă un element central al sustenabilității bugetare prin prisma strategiei investiționale și a caracterului nerambursabil al acestora și prin efectele pozitive la nivelul societății”.

Mai mult decât atât, în documentele la care ați făcut referire este specificat faptul că în perioada 2021-2023 eforturile Guvernului României se vor concentra pe implementarea cu succes a proiectelor deja admise la finanţare, prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investiţiilor, iar scopul dumneavoastră declarat este acela de atingere a ţintei de absorbţie de 100% a fondurilor europene.

Vă scriu aceste rânduri pentru a vă informa că există riscul de a nu vă putea atinge țintele prognozate ca urmare a unor piedici cu care administrațiile locale, în cazul de față Primăria Municipiului Focșani, se confruntă tocmai din partea reprezentanților celor care formează astăzi majoritatea guvernamentală: PNL-USR.

În fapt, în 2019 Primăria Municipiului Focșani a obținut un credit de 70 milioane lei în vederea realizării unor obiective de investiții de interes local. Acest credit a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Focșani nr. 424/26.09.2019. Printre alte obiective este vorba și de investiții pe fonduri europene, pentru care Primăria Municipiului Focșani asigură cofinanțarea din acest credit.

În data de 21 ianuarie 2021, am propus Consiliului Local al Municipiului Focșani un proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului creditelor interne al Municipiului Focşani pe anul 2021, respectiv Aprobarea programului de investiții finanțat din Bugetul creditelor interne al Municipiului Focşani pe anul 2021 în valoare de 28,7 milioane lei. Din această sumă, 6,11 milioane lei ar fi urmat să asigure cofinanțatea Municipiului Focșani în proiecte europene majore, așteptate de toată populația, respectiv:

  • Dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing;
  • Modernizarea transportului public în Municipiul Focșani ;
  • Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale;
  • Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice (în parteneriat cu MDRAP) ;
  • Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de iluminat public – nivelul 1 de prioritate ;
  • Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței nr. 18;
  • Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Focșani – etapa I;
  • Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Focșani – etapa a II-a;

Din păcate, majoritatea din Consiliul Local al Municipiului Focșani, constituită din PNL (nouă consilieri locali) și USR (doi consilieri locali) nu a înțeles importanța continuării acestor investiții, drept pentru care nu a votat acest proiect.

Domnule Prim-ministru,

Sunteți un om politic pragmatic și știu că înțelegeți faptul că Municipiul Focșani are șansa istorică de a resistematiza traficul cu ajutorul fondurilor europene, nerambursabile. Din nefericire, bugetul local nu poate asigura cofinanțarea acestor proiecte și tocmai de aceea am apelat la un credit din care să asigurăm cota de 2%, care revine ca obligație UAT Focșani.

De asemenea, prin intermediul acestui credit finanțăm și alte proiecte de modernizare a Municipiului Focșani, proiecte aflate în momentul de față în diverse stadii de execuție.

Am ales să vă transmit acest memoriu în speranţa că veți găsi pârghiile necesare pentru a facilita un dialog constructiv cu reprezentanții PNL și USR din Consiliul Local al Municipiului Focșani. Cred că pentru România este important să atragă de la Uniunea Europeană fiecare euro disponibil.

Primăria Municipiului Focșani a semnat contractele de finanțare pentru proiectele europene mai sus amintite și se află în diverse etape de implementare.

De exemplu, în cadrul proiectului privind ”Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale” am semnat, la finele anului 2020, contractul de proiectare și execuție, fiind prima administrație din România care a semnat un astfel de contract.

Din păcate, toate aceste proiecte sunt în impas și, așa cum am arătat încă de la început, există riscul ca prognozele dumneavoastră legate de absorbția fondurilor europene să fie sabotate tocmai de consilierii locali PNL-USR din Consiliul Local al Municipiului Focșani.

Blocarea acestor proiecte europene de către reprezentanții PNL-USR ar reprezenta, totodată, și un grav semnal de alarmă dat mediului de afaceri și, nu în ultimul rând, cetățenilor din Municipiul Focșani, cărora li se va refuza dreptul de a avea condiții mai bune de trafic și de mediu.

În speranța că veți găsi acele pârghii care ar putea duce la deblocarea situației existente la nivelul Consiliului Local Focșani, primiți, vă rog, expresia înaltei mele considerații.

Cu deosebit respect,

Primar,

Cristi Valentin Misăilă

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: