Ajutoarele pentru factura de electricitate, explicate la Răstoaca

Primăria Răstoaca:

Între lunile noiembrie 2021 și martie 2022, statul va compensa facturile la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici, cu condiția ca aceștia să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil.

Compensația se aplică în fiecare factură emisă clienților casnici de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Clienții casnici nu trebuie să facă niciun demers pentru a cere compensarea, ci doar trebuie să se asigure că se încadrează în limitele de consum stabilite de autorități.

Limitele sunt de 1.500 de kWh pentru și de 1.000 m3 pentru gaze.

Ținând cont că limita de consum nu este aceeași pentru fiecare lună în parte, deoarece e calculată în funcție de un consum zilnic și de numărul de zile dintr-o lună, în cazul energiei electrice lucrurile stau astfel:

  • noiembrie – 297,9 kWh;
  • decembrie – 307,83 kWh;
  • ianuarie – 307,83 kWh;
  • februarie – 278,04 kWh;
  • martie – 307,83 kWh.

Pentru a se asigura că se încadrează, cel puțin teoretic, în limitele de consum de mai sus, consumatorii casnici de gaze și electricitate pot verifica, în mod regulat, contoarele sau consumurile din aceeași perioadă a anului precedent.

Cei ce depășesc cu puțin valorile prezentate mai sus nu pierd compensația ci se decontează o marjă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite cu maximum 10%, aplicată la limita lunară stabilită.

În ceea ce privește nivelul compensației, clienții casnici de energie electrică vor beneficia de o compensare în valoare de cel mult 0,291/ lei/kWh.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: