Zeci de bicicliști au pedalat la „Noaptea Muzeelor pe bicicletă”

„Noaptea Muzeelor pe bicicletă” a fost primul eveniment public organizat în Vrancea după eliminarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Evenimentul a marcat 183 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu și a îmbinat activitatea sportivă cu o manifestare culturală la Muzeul Memorial „Al. Vlahuță” din Dragosloveni, Vrancea. Acțiunea a fost organizată de echipa „Mausolee pe bicicletă”, alături de Asociația Sportivă „AlphaMind” Cycling Team.

Cicliștii au pedalat pe traseul Focșani-Câmpineanca-Cârligele-Cotești-Urechești-Popești- Dragosloveni. La Căminul Cultural Cîrligele, bicicliștii au fost întâmpinați de primarul localității, Ștefan Moscu carele-a prezentat colecția muzeală a comunei. La Muzeul Memorial „Al. Vlahuță” a fost organizată o întâlnire cu actorii Roxana Lupu (interpreta rolului Regina Maria) și Sorin Francu. A fost organizat și un moment muzical cu Grupul Vocal „Cantus” condus de Ionuț Drilia.

În debutul evenimentul a vorbit ES Prințul Mihai Ghika, cel care a donat muzeului o colecție de carte Alexandru Vlahuță foarte valoroasă. Prințul Ghyka a felicitat echipa formată din două doamne care are grijă de Muzeul Memorial.

„Mi-aș dori ca toate muzeele României să arate cum arată Muzeul Vlahuță cu două persoane care fac absolut totul dincolo de fișa postului. Aceasta este România frumoasă, a unor oameni care se dedică unor cauze și care cred în ele. Mica mea donație se referă la cărți în primă ediție ale lui Alexandru Vlahuță și câteva publicații ale sale. Am descoperit în ele o afecțiune enormă pe care o avea pentru Mihai Eminescu și îl căuta efectiv pe străzi pe Eminescu atunci când a venit ca student în București. Un om cu un suflet mare a cărui memorie este dusă mai departe de alți oameni ca dumneavoastră”, a spus prințul Ghyka.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma,care a anunțat că Muzeul Memorial „Al. Vlahuță” și viitoarea Casă memorială Duiliu Zamfirescu vor intra într-un proces de reabilitare în perioada următoare. A urmat o expunere realizată de dr. Teodora Fîntînaru, de la Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu”, care a vorbit despre cărțile semnate Alexandru Vlahuță. A fost prezentată o ediție princeps a unui Album Monografic despre pictorul Nicolae Grigorescu, un volum unicat donat de Alexandru Vlahuță, Bibliotecii Publice din Focșani.

„Pe această cale mulțumim și Muzeului Memorial ”Al. Vlahuță” și custodelui acestuia, în special doamnei Valentina Porumb pentru că a fost o gazdă deosebită. Apreciem și prezența domnului Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a domnului Adrian Babiș, comandantul IJJ Vrancea, a doamnei Cristina Stoica, City Manager al Municipiului Focșani, a doamnei Oana Boian, directorul Bibliotecii „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și a domnului dr. Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei la acest eveniment organizat de Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” Focșani, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani și Muzeul Memorial ”Al. Vlahuță”, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Mausolee pe bicicletă, AS ”AlphaMind” Cycling Team și Asociația ”Proiectele Pandorei”. Mulțumim celor care au pedalat până la Muzeul Memorial ”Al. Vlahuță” din Dragosloveni dar și celor care au venit la ora 18.00 pentru a marca, împreună, cea de-a VII-a ediție a ”Nopții Muzeelor pe bicicletă”‼️ De asemenea, mulțumim IPJ Vrancea pentru măsurile de siguranță asigurate în cadrul evenimentului ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă”‼️

P.S. Big like și celor care au susținut cauza ”Hope”””, se arată în mesajul organizatorilor evenimentului.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: