VIDEO: Exercițiu militar în zona Năruja

Din buletinul de presă al IPJ Vrancea

EXERCIȚIU DE AMPLOARE, PENTRU REZOLVAREA UNUI CAZ COMPLEX DE DISPARIȚIE

Joi, 4 noiembrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, sub coordonarea polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale și ai Institutului Național de Criminalistică împreună cu unitatea mobilă de criminalistică, au organizat un exercițiu de amploare în cadrul căruia a fost simulată dispariția unor persoane în zona montană.

Exercițiul a urmărit testarea modului de gestionare a unei situații de criză, identificarea, localizarea, capacitatea de coordonare a efectivelor participante, gestionarea și exploatarea fluxului de informații obținute, testarea capacităților tehnice de comunicare, cu punctul de comandă instituit la fața locului, asigurarea primului ajutor și gestionarea eficientă a informațiilor.

Tema exercițiului a fost reprezentată de modul de acțiune al structurilor de poliție din cadrul I.P.J. Vrancea, în cazul căutării/salvării în sistem integrat cu forțe din cadrul M.A.I., a persoanelor dispărute.

Scopul exercițiului a fost, pe de o parte, antrenarea structurilor de management, a sistemelor de comunicații, cu implicarea forțelor și/sau mijloacelor de intervenție reale, în teren, dar și verificarea capacității de reacție a structurilor I.P.J. Vrancea.

Pentru gestionarea eficientă a situației, a fost constituit un punct mobil de comandă a operațiunilor, căutările fiind coordonate chiar din zona Releu Năruja.

Astfel, conform scenariului, la data de 3 noiembrie, o familie formată din 4 adulți și un copil se cazează la o cabană din comuna Năruja, județul Vrancea.

În dimineața zilei de 4 noiembrie, în jurul orei 02.14, polițistul desemnat pentru

monitorizarea brătărilor electronice din cadrul Centrului Operațional al I.P.J. Vrancea observă pe sistemul de monitorizare o alertă privind iminenta încălcare

de către un bărbat, de 41 de ani, din municipiul Focșani, a perimetrului stabilit printr-un ordin de protecție emis de către un polițist din cadrul Biroului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Focșani.

Conform procedurii, informează ofițerul de caz și apelează telefonic pe soția bărbatului (cea care se afla cazată cu familia la pensiunea din comuna Năruja) – beneficiara ordinului de protecție, pentru a o informa despre iminenta încălcare a acestuia.. Femeia, sub imperiul fricii, părăsește cabana fără a avea asupra ei dispozitivul GPS sau telefonul mobil.

Bărbatul de 41 de ani ajunge la cabană, fiind vizibil tulburat psihic și prezentând halenă alcoolică, dar, negăsindu-și soția, decide să plece în căutarea acesteia în pădure.

Familia, pleacă ulterior de la cabană, lăsând copilul în grija cabanierului, pentru a încerca să găsească femeia de 34 ani înaintea soțului, bănuind că aceasta urmează să fie victima unui infracțiuni.

Văzând că persoanele nu se întorc, cabanierul coboară spre Postul de Poliție Năruja pentru a solicita intervenția polițiștilor.

Echipe mixte, formate din polițiști, jandarmi, pompieri, salvamontiști, silvicultori și voluntari s-au deplasat cu autovehicule de teren, ATV-uri și un șenilat pe mai multe trasee, pentru căutarea persoanelor.

Exercițiul a presupus și asigurarea primului ajutor, efectuarea cercetării la fața locului, ridicarea probelor și preluarea unor persoane rănite și decedate.

La exercițiu au participat polițiști din cadrul Centrului Operațional – I.G.P.R și Direcţiei Comunicaţii și Tehnologia Informației, echipe canine din cadrul I.P.J. Vrancea și Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, reprezentanți ai I.J.J. Vrancea, I.S.U. Vrancea, Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea, Ocolului Silvic Năruja.

Au participat, de asemenea voluntari cu autoturisme off-road/ATV-uri/voluntari din cadrul Primăriei comunei Năruja.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: