Viața trebuie să aibă prioritate

Din buletinul informativ al IPJ Vrancea

În perioada 16-22 septembrie a.c., la nivel european, se desfășoară operațiunea „Focus on the road”, înscrisă în Programul Operațiunilor Europene 2021 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), al cărei obiectiv principal este reprezentat de combaterea abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenția de la conducere, având în vedere pericolul în care este pusă siguranța deplasării pe drumurile publice.

Totodată, în aceeași perioadă se derulează proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situațiile de nerespectare a normelor rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

În acest context, polițiștii Serviciului Rutier Vrancea, Biroului Drumuri Naționale și Europene și cei ai birourilor și formațiunilor rutiere din județ desfășoară acțiuni pentru reducerea numărului accidentelor de circulație și ale consecințelor negative generate de acestea.

Prin activitățile derulate, polițiștii vrânceni urmăresc combaterea efectuării de către conducătorii de vehicule a unor activități de natură a le distrage atenția în timpul condusului, combaterea nerespectării regimului legal de viteză, dar și a conducerii vehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Este de menționat faptul că, la nivelul județului Vrancea, în primele 8 luni ale anului curent s-au produs 71 de accidente rutiere grave, cu 30 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Din nefericire, acestea au fost soldate cu decesul a 39 de persoane și rănirea gravă a 46 persoane, cu 67 mai puține față de perioada similară a anului trecut.

Accidentele produse pe fondul altor abateri săvârșite de către conducătorii de autovehicule și a celor produse pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția reprezintă un procent de 5,63 % din numărul total de evenimente grave

 

Recomandări:

Pentru deplasarea în condiții de siguranță, polițiștii vă recomandă:

  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
  • Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
  • Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
  • Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!
  • Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
  • Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
  • Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!

De asemenea:

  • Nu utilizați telefoanele mobile în timpul conducerii, cu excepția opțiunii ”mâini libere ”!
  • Nu lăsați liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau maneta de comandă a autovehiculului!
  • Nu utilizați sistemele de sonorizare ale autovehiculului la intensitate ridicată, astfel încât siguranța dumneavoastră sau a celorlalți participanți să fie afectată!

”Viața trebuie să aibă prioritate!”- Ne dorim să fie o promisiune, nu doar un slogan!

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: