Reținut pentru violență în familie – Sfaturi pentru victime

Din buletinul de presă al IPJ Vrancea

La data de 8 noiembrie a.c., polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Panciu au intervenit la o sesizare de violență în familie.

În acest caz, anterior, la data de 5 noiembrie a.c., polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, ordin pe care bărbatul de 49 de ani l-ar fi încălcat în data de 8 noiembrie, când ar fi pătruns în locuința fostei soții.

Astfel, luni, 8 noiembrie a.c., în jurul orei 16.30, deși fusese emis un ordin de protecție provizoriu, bărbatul și-ar fi agresat fosta soție, o femeie de 45 de ani, din comuna Țifești.

Polițiștii l-au identificat și reținut pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

În cursul zilei de astăzi bărbatul va fi prezentat Judecătoriei Panciu, cu propunere de arestare preventivă.

Ce trebuie să faceți dacă ați devenit o victimă?

  • Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
  • Sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
  • Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
  • Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
  • Nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

Sfaturi pentru victime ale violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

ASPECTE LEGALE:

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003.

Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: