Proiectul noului Spital Județean de Urgență din Focșani va fi reanalizat

Proiectul noului Spital Județean de Urgență din Focșani pare să fi intrat în impas iar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a evitat un răspuns clar despre viitorul acestei investiții. Prezent la centrul mobil de vaccinare de la Dumbrăveni, ministrul Sănătății a vorbit doar la modul general despre proiectele din sistemul sanitar, lăsând de înțeles că vor fi modificări la proiectul inițiat de Consiliul Județean. Acesta pare să fie considerat prea mare pentru posibilitățile actuale de finanțare și ar putea fi ajustat astfel încât să fie realizat cu costuri mai mici.

„Nu mă opun niciunui proiect de infrastructură spitalicească, este foarte clar că nevoia este foarte mare. De asemenea, eu și echipa de la minister suntem cei care am pus pe harta Planului Național de Redresare și Reziliență aceste investiții în infrastructura spitealicească și am decis tocmai prioritizarea investițiilor unde este cel mai mare nevoie. Dar, de asemenea, trebuie să fim conștienți că există resurse și există nevoi și că tot timpul ele trebuie să fie cuplate. Și atunci toate proiectele care sunt suficient de mature, care sunt avansate ca stadiu de proiectare și de studiu de fezabilitate, care răspund nevoilor populației de servicii medicale dintr-o anumită zonă și se încadrează în buget, sunt eligibile pentru a fi finanțate.

Vor exista mai multe etape. Deocamdată, noi am centralizat proiectele, nu o să vă mint: proiectele centralizate sunt în valoare de 8,1 miliarde de euro. Iar apoi vom stabili niște criterii – pe de o parte de prioritizare, pe de altă parte de calitate a acestor proiecte, astfel încât să ne asigurăm că ce finanțăm sunt proiecte de calitate, care răspund tuturor condițiilor ingienico-sanitare necesare în acest moment. Dar, de asemenea, vom stabili și niște limite maxime: adică pe o anumită suprafață construită și pe anumite echipamente medicale, vrem să ne asigurăm că decontăm prețul corect”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Consiliul Județean Vrancea a aprobat, în luna martie, o hotărâre pentru aprobarea documentației la faza Studiu de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție ,,Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani – judeţul Vrancea”. Noul spital ar urma să aibă 775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori, cu bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport, pe o suprafaţă construită propusă (clădire principală + anexe) de 20.030 metri pătrați.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: