Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din satul Coroteni

Veterinarii vrânceni au confirmat focarul de Pestă Porcină Africană într-o exploatație cu zece porci situată în satul Coroteni, comuna Slobozia Bradului.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea au anunțat că, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență iar ancheta epidemiologică este în desfășurare. Exploatatia din localitatea Coroteni a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Proprietarii animalelor afectate vor primi despăgubiri. 

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018”, se arată într-un comunicat DSVSA Vrancea.

Veterinarii precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: