Pesta Porcină Africană a redus profitul companiei Premium Porc Group

Danezii de la DCH International S.A., compania-mamă a Premium Porc Group, au înregistrat anul trecut un profit redus considerabil, în valoare de aproximativ 200 mii euro înainte de aplicarea ajustărilor negative de valoare pentru stocul de animale.

Premium Porc Group este cel mai mare producător de carne de porc din Vrancea și al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, după gigantul american Smithfield Foods. Profitul companiei a fost redus din cauza epidemiei de Pestă porcină africană dar și a prețului cărnii de porc, cu 7% mai mic decât în 2019. Compania a anunțat că în 2020 a fost cel mai slab rezultat al companiei de la intrarea pe piața din România în urmă cu peste 15 ani, reflectând impactul puternic al pestei porcine africane asupra activității sale. Ajustările negative de valoare pentru stocul de animale au fost în cuantum de -10,7 milioane euro, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi importante pentru anul 2020. Datele reies din raportul financiar pentru anul 2020 al DCH International S.A., prezentat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din 25 mai 2021.

„Pesta porcină africană reprezintă cea mai mare provocare în acest moment, nu doar pentru noi, ci și pentru întreaga industrie a cărnii de porc din România și din Europa. Depunem eforturi semnificative pentru a ne proteja compania, dar este o epidemie care se răspândește foarte ușor și care ne afectează nu doar direct, prin focare în ferme, dar și indirect, prin restricții de mișcare din cauza focarelor din jurul fermelor. Cu toate acestea, nu renunțăm la angajamentul nostru față de România – să producem carne de cea mai bună calitate. Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor noștri pentru munca depusă în această perioadă”, a declarat Lars v. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Cifra de afaceri a companiei în 2020 a fost de 77,2 milioane euro înainte de aplicarea ajustărilor menționate, influențată negativ de prețurile scăzute la carnea de porc la sfârșitul anului 2020. Prețul mediu al cărnii de porc în 2020 a fost de 1,52 euro pe kg viu, cu 7% mai mic decât în 2019. În 2020, producția totală de porci a ajuns la 427.000 capete în cele 10 unități de producție ale companiei din România, sub capacitatea nominală a grupului, din cauza întreruperii producției la una din fermele de scroafe ca urmare a unui focar de pestă porcină africană identificat la începutul anului 2020. În general, performanța financiară a fost afectată negativ de costurile directe și indirecte generate de pesta porcină africană, acestea ridicându-se la o valoare de aproximativ 8,3 milioane euro. Din cauza pestei, productivitatea a scăzut la 30 de porci produși pe scroafă. La începutul anului 2021, compania a fost din nou lovită de pesta porcină africană în România. Fermele afectate sunt în proces de repopulare și se așteaptă să revină la producția completă până în 2022. Prin urmare, rezultatul pentru 2021 va fi, de asemenea, afectat semnificativ de pesta porcină africană. Cu toate acestea, este de așteptat ca trendul ascendent al prețului cărnii de porc în 2021 să contribuie la atingerea unui rezultat pozitiv pentru finalul anului.

Premium Porc Group a început activitatea în România din 2006, prin achiziția fermei Suintest, din comuna Golești, Vrancea. După doi ani a achiziționat și ferma Consinterfin din Slobozia Ciorăști, extinzând producția de porcine. Tot atunci Premium Porc Group a început producția de cereale în județul Vrancea, iar în 2010 a lansat producția de furaj la fabrica de nutrețuri combinate. Extinderea a continuat în anii următori cu achiziția fermelor Fântânele și Sibioara din județul Constanța, Negreni din județul Olt, complexul Ianca din județul BrăilaCapacitatea de producție anuală ajunge la 600 mii capete. 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: