Omorul calificat, pedepsit cu închisoarea pe viață

Sursa foto: communityrights.org

Pedepsele aplicate pentru săvârșirea unor infracțiuni grave ce vizează viața persoanelor vor fi înăsprite, dacă proiectul legislativ care vizează modificarea Codului penal și care a fost adoptat tacit la Senat va bifa toți pașii parcursului legislativ și va ajunge să se aplice.

 

În esență, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal prevede majorarea pedepselor pentru anumite infracțiuni contra vieții, respectiv pentru omorul calificat., potrivit avocatnet.ro.

Documentul a fost adoptat tacit la Senat, deoarece senatorii nu au dezbătut și votat proiectul în perioada în care se putea face acest lucru, iar adoptarea tacită ar putea fi consemnată chiar în ședința de astăzi a Senatului. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de aprobarea deputaților și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit documentului adoptat tacit, omorul calificat va fi pedepsit cu închisoarea pe viață, nu cu închisoarea de până la 25 de ani, așa cum este în prezent. Varianta în vigoare a Codului penal stabilește că, pentru săvârșirea oricărei forme de omor calificat, pedeapsa constă în închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Așadar, dacă măsurile conținute de acest proiect vor ajunge să se aplice, se vor aplica pedepse cu închisoarea pe viață pentru omorul săvârșit într-una dintre următoarele împrejurări:

  • cu premeditare;
  • din interes material;
  • pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
  • pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni;
  • de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de omor;
  • asupra a două sau mai multor persoane;
  • asupra unei femei gravide;
  • prin cruzimi.

Acest document a fost conturat și a apărut la puțin timp după tragedia de la Caracal (răpirea și uciderea a două tinere), el nefiind singurul proiect de act normativ care vizează înăsprirea pedepselor aplicate pentru omorul calificat.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: