Muniție de război descoperită la Pufești și Câmpuri

Din Buletinul informativ al ISU Vrancea

 

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a fost solicitată joi, 05 august a.c., să intervină în două misiuni pentru asanarea muniţiei rămase neexplodate.

Astfel, în jurul orei 10:20, în urma unui apel primit prin 112, pompierii militari pirotehniști au intervenit în comuna Pufești, după ce un cetățean a descoperit pe câmp un proiectil. Echipajul pirotehnic a identificat 1 proiectil perforant calibru 47 mm, pe care l-au preluat și l-au transportat, în condiții de siguranță, la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii ulterioare.

Cea de-a două misiune s-a desfășurat în jurul  17:00 în comuna Câmpuri. Un bărbat a descoperit mai multe elemente de muniție într-o pădure de pe raza comunei. Echipa pirotehnică s-a deplasat de urgență la locul indicat și în urma asanării terenului a identificat și a ridicat 1 proiectil exploziv calibru 100 mm, 1 grenadă defensivă, 8 cartușe infanterie și 1 focos.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea reamintește cetățenilor modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.

Astfel, sunt interzise:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există muniţii neexplodate este interzis:

– accesul persoanelor şi în special al copiilor;

– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;

– executarea unor lucrări funciare;

– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: