Incendiu de amploare la o gospodărie din comuna Boloteşti

Un apel primit astăzi, 11 iunie, în jurul orei 12:10, la numărul unic de urgenţă 112, anunţa izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din satul Găgeşti,  comuna Boloteşti.

În cel mai scurt timp, la fața locului s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă și o ambulanță SMURD cu echipaj de prim ajutor.

La sosirea forțelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la o magazie şi la acoperișul locuinţei. Echipajele de pompieri au lucrat susținut timp de aproape 5 ore. În sprijinul pompierilor profesionişti au acţionat SVSU Boloteşti, care a intervenit cu un tractor şi o cisternă cu apă şi SVSU Jariştea, care a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Intervenția a fost extrem de solicitantă, din cauza cantității mari de materiale combustibile din structura acoperișului și a bunurilor depozitate în interiorul anexelor. Cu toate acestea, datorită eforturilor depuse de forţele de intervenţie, s-a reuşit salvarea a două locuinţe aflate în imediata vecinătate.

În timpul intervenţiei patru persoane, dintre care trei femei şi un bărbat, au suferit atac de panică. Paramedicii le-au acordat primul ajutor calificat, la faţa locului dar, cu toate că le-au fost explicate consecinţele, acestea au refuzat transportul la spital.

În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, însă pagubele materiale sunt însemnate. Au ars: aproximativ 150 mp din acoperişul locuinţei, o magazie de circa 60 mp şi alte anexe în suprafaţă de 60 mp, precum şi 3 mc de cherestea, 6 m ster de lemne, mobilier, aparate electrocasnice şi îmbrăcăminte.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit electric.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de preîntâmpinare a acestor tipuri de evenimente:

 • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
 • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
 • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (boiler, aerotermă, frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
 • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
 • Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
 • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
 • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: