Gospodării izolate, poduri rupte, drumuri distruse de inundațiile din Vrancea

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul județului Vrancea, în perioada 18 iunie – 19 iunie 2021, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea au fost primite mai multe apeluri, care sesizau producerea unor situații de urgență. În perioada menționată, județul Vrancea a fost sub incidența fenomenelor meteorologice Codurilor Galben, Portocaliu și  Roșu.

Totodată, au fost emise  2 mesaje Ro-Alert de avertizare a populației privind pericolul de inundații în localitățile Tulnici, Lepșa și Greșu și un mesaj Cod Roșu pentru fenomene meteorologice periculoase în zona de Nord-Vest a județului. O situație deosebită a fost înregistrată, vineri seara, respectiv 18 iunie, pe raza localitătii Nereju: 12 persoane, aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate din cauza creșterii nivelului și debitului râului Zăbala.

În cursul nopții s-a monitorizat situația de cadre ISU și voluntari SVSU. Operațiunile de salvare s-au reluat în această dimineață. La fața locului acționează din cadrul ISU Vrancea – 13 pompieri cu 2 autospeciale de primă intervenție, 2 bărci, 1 ambulanță SMURD,  1 autovehicul de capacitate mărită de trecere (utv); din cadrul IJJ Vrancea – 7 jandarmi cu 2 autoturisme de teren și o dronă, din cadrul Serviciului Salvamont -3 angajați, din cadrul SVSU Nereju – 6 voluntari.

Se menține legătura vizual și vocal cu persoanele izolate. Până la această moment nu s-au semnalat probleme medicale. O altă situație a fost anunțată  în această dimineață, 19 iunie, pe raza comunei Nistorești: în cătunul Podu Târdei un pod care asigura accesul auto a  fost avariat, iar accesul în zonă se realizează pietonal pe o punte. La punctul Mișina din comuna Nistorești, la ieșire din satul Vetrești-Herăstrău, pe DJ 205 M s-a acumulat apă de circa 200 m pe ambele sensuri de mers. Porțiunea de drum afectată realizează calea de acces către un drum forestier. La fața locului acționează SVSU Nistorești.

De asemenea, în pe raza aceleiași comune, 2 bovine au rămas izolate în albia râului Năruja. Momentan nu se poate interveni pentru evacuarea acestora în siguranță dar se monitorizează în permanență debitul râului pentru a putea acționa când nivelul apei va permite. La fața locului se află pompieri din cadrul Punctului de Lucru Năruja și voluntari de la SVSU Nistorești.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Mărășești, Tulnici și Vânători acționează pentru evacuarea apei acumulată în curțile a 3 gospodării. În localitatea Mircești a fost evacuată în siguranță, la vecini, o familie formată dintr-o mamă și 3 copii. „Situațiile  sunt în dinamică, iar informațiile vor fi actualizate în funcție de evoluția acestora”, precizează ISU Vrancea.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: