Exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un cutremur la nivelul orașului Panciu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Anghel Saligny” al județului Vrancea a organizat, astăzi, 20 mai, un exercițiu pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de un seim major la nivelul orașului Panciu.

Această activitate a fost organizată în scopul pregătirii efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă asemănătoare, generate de un seism major, verificarea timpilor de reacţie a forţelor de intervenție, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare. Exercițiul a fost o reală experiență câștigată în ceea ce privește modul de acțiune, privind eventualele situații de urgență similare, care ar putea apărea în viitor.

Conform scenariului exercițiului, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munții Vrancei. Județele mai afectate de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și municipiul București, unde s-au produs incendii și o serie de avarii. La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al răniților și distrugerilor, situația cea mai gravă s-a înregistrat în orașul Panciu.

În urma producerii seismului au fost afectate mai multe clădiri din orașul Panciu, printre care cele mai grave distrugeri le-au suferit cinematograful aflat în reabilitare și Liceul Al.I.Cuza”, ambele situate pe B-dul independenței. Astfel, în urma prăbușirii unor elemente de construcție ale cinematografului, 6 lucrători, posibil răniți, au fost surprinși în interior. Totodată, o persoană a fost surprinsă în interiorul unui bloc al cărui acoperiș a luat foc. Pentru înlăturarea efectelor negative produse și remedierea avariilor înregistrate a fost necesară activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Structurile profesioniste pentru situații de urgență, precum și celelalte instituții cu atribuții în domeniu au acționat pentru salvarea victimelor, evacuarea populației, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor de bază și restabilirea funcționării rețelelor de distribuție a utilităților publice (energie electrică, apă și gaze).

Având în vedere amploarea și complexitatea evenimentelor produse în urma seismului, la exercițiu au participat echipaje din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență Anghel Saligny” al județului Vrancea, U.P.U. – S.M.U.R.D. Vrancea, Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Ministerului Apărării Naționale – Garnizoana Focșani, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Panciu, Inspectoratului de Stat în Construcții Vrancea, D.E.E.R. – S.D.E.E. Focșani, S.C. Gazmir S.R.L. Iași și Companiei de Utilități Publice Focșani. Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, au sprijinit populaţia afectată şi au acționat pentru remedierea avariilor semnalate.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: