Exercițiu I.S.U. Vrancea pentru antrenarea structurilor de intervenție în gestionarea situațiilor de urgență generate de incendii în cadrul unui hipermarket

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a organizat joi, 15 octombrie, un amplu exercițiu pe linia managementului integrat pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui incendiu la un important operator economic din  municipiul Focșani.

Exercițiul s-a desfășurat cu forțe și mijloace în teren din cadrul următoarelor instituții: Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, Direcția de Sănătate publică Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Focșani, SDEE Muntenia Nord Focșani și Distrigaz Sud Rețele S.A.

Scenariul s-a bazat pe simularea unei situații tactice complexe, în scopul antrenării personalului structurilor de management și operative, pentru îndeplinirea misiunilor în condiții asemănătoare, creșterea coeziunii și realizării cooperării, precum și pregătirea personalului obiectivului, în vederea gestionării tipurilor de risc specifice, de înlăturare a efectelor negative prin reducerea pagubelor şi, nu în ultimul rând, salvarea vieţilor omeneşti puse în pericol.

Astfel, în jurul orei 11.00, în timpul unor lucrări de mentenanță la instalația electrică a obiectivului s-a produs o avarie ce a declanșat un incendiu la nivelul acoperișului, în zona depozitului de mărfuri, cu posibilități de propagare spre spațiile de desfacere. Ca urmare a degajărilor mari de fum și a desprinderii unor elemente de construcție din tavanul clădirii, 3 persoane au fost rănite și surprinse în interior. Totodată, din cauza degajărilor mari de fum, în parcarea hipermarketului, pe fondul apariției panicii, se produce un accident rutier soldat cu 2 victime încarcerate, fiind avariată o conductă de distribuție gaze naturale.

Evenimentul a generat situaţii de urgenţă care au presupus intervenţii pentru: deblocarea căilor de acces, evacuarea persoanelor rănite din obiectiv, salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, acordarea primului ajutor calificat, stingerea incendiilor izbucnite, restabilirea ordinii și siguranței publice, remedierea avariilor la rețelele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

Acțiunile planificate s-au desfășurat conform așteptărilor fiind atinse obiectivele stabilite care au vizat în principal evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie şi al resurselor de intervenţie stabilite în documentele operative existente; eficientizarea fluxului informaţional decizional și perfecționarea deprinderilor  de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de conducere, coordonare şi  răspuns, inclusiv cu echipele care asigură sprijin.

Această activitate a fost organizată, pentru pregătirea efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă complexe, verificarea timpilor de reacţie a forţelor de intervenție, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare.

Exercițiul a fost o reală experiență câștigată în ceea ce privește modul de acțiune, privind eventualele situații de urgență similare, care ar putea apărea în viitor.

Știri despre: , ,