De ce bisericile se redeschid și teatrele nu? Nelu Tătaru: Biserica este a cartierului, teatrul e al orașului

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat marți seară la Digi24 de ce în noul pachet cu măsuri de relaxare adoptat de guvern bisericilor li se permite reluarea slujbelor în interior, în timp ce sălile de teatru mai au de așteptat până să-și primească spectatorii.

Nelu Tătaru a spus că în cazul bisericilor, apariția unui eventual focar este mai ușor de depistat și de administrat, pentru că ele deservesc o comunitate aflată într-o arie teritorială restrânsă, un cartier, de exemplu, în timp ce în cazul teatrelor ele pot primi oameni din diverse zone ale orașului.

„Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot orașul. Existând o transmitere comunitară, putem aduce și ne putem întoarce înapoi în oraș din acea incintă, care este teatrul”, a spus Nelu Tătaru.

Slujbele în biserici se vor ține cu păstrarea regulilor de igienă, dezinfectare, asigurarea unui număr de participanți raportat la capacitatea bisericii, prima regulă fiind distanțarea fizică.

În cazul teatrelor, ele sunt mai mari ca spațiu, ar trebui să fie făcută o împărțire a scaunelor, dar spațiul este foarte închis.

„Aerajul și în general tot ce înseamnă ventilarea aerului se face mai greu decât în exterior. Medical vorbind, gestionăm o cameră închisă. Într-o biserică, fiind o capacitate mai mică, păstrând acea distanțare, lumea intră și la un moment dat iese. (…) În gestionarea teatrelor este un pic mai greu. Un prim pas, la relaxarea din 1 iunie, a fost momentul în care s-au putut relua repetițiile”, a spus Nelu Tătaru.

El a spus însă că este posibil ca redeschiderea teatrelor să se numere în următorul pachet de relaxări, de la 1 iulie, dar totul depinde de evoluția situației epidemiologice între 15 iunie și 1 iulie. Tot atunci ar putea fi redeschise și restaurantele. „Avem o serie de măsuri pe care le putem gestiona în acest moment, nu putem gestiona mai multe”, a subliniat ministrul sănătății.

„Am început cu relaxările în care riscurile sunt mai mici și le putem gestiona, avem contramăsuri. În momentul în care vedem că avem transmitere comunitară care se accentuează, atunci vom interveni și cu contramăsuri și poate vom restricționa și alte lucruri”, a explicat ministrul sănătății, marți seara

Sursă Digi24.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: