Campania ”Atingeri nedorite”, pentru prevenirea victimizării minorilor

Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, iar în situația nedorită în care asemenea fapte s-au petrecut deja, încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor ”Atingeri Nedorite”.~

Clipul campaniei – https://www.youtube.com/watch?v=d066VS6PAY4

În județul Vrancea, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au realizat în perioada 6 – 10 decembrie activități preventive în cadrul acestei campanii, prin informarea tinerilor instituționalizați în modulele familiale de la Focșani, Mărășești, dar și a părinților/elevilor școlilor postliceale sanitare ”Ana Aslan” și ”Carol Davila”. Activități de informare au fost desfășurate și la Școala Gimnazială  ”Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Campania se va desfășura până la data de 31 mai 2022, iar în cadrul acesteia, copiii și părinții vor afla despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată.

Sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite” – campania se desfășoară în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, iar în cadrul acesteia, copiii vor afla despre resurse pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată.

Astfel, copiii pot suna gratuit la 116 111, linie europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, și pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro , precum și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/ .

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viața copiilor este pusă în pericol.

Sfaturi pentru părinți:

  • Faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere;
  • Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă;
  • Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice;
  • Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri!
  • Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze, și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem;
  • Învățați-i să evalueze bine spațiul și oamenii din jur: -Sunt copii agitați în partea aceea? Să evite zona./ -Cineva strigă?  Să evite zona./ -Să repereze de la început un adult sau doi (un părinte cu copii, cineva de la pază), căruia să îi poată cere ajutorul în caz de orice;
  • Când merg singuri undeva și sunt interpelați pe stradă de oricine, să ridice privirea, să analizeze contextul, și să meargă mai departe, să ceară ajutor, sau să o ia la fugă/ dacă nu pot fugi, cum ar fi într-un autobuz, să strige ,,STOP! Nu mă mai  atinge! Ajutor!”

 

 

 

Știri despre: ,