Amenzi pentru firmele care nu conectează casele de marcat la sistemul informatic al Finanțelor

Fiscul pregătește amenzi pentru agenții economici care nu își conectează aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice.

Într-un comunicat de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea se arată că, de la 31 martie a fost implementat  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală iar agenții economici au obligația să întreprindă demersurile necesare pentru conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistem. Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale a stabilit data de 30 iunie 2021, ca termen limită pentru aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili și 30 noiembrie 2021 pentru aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatorii economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii. Agenții economici care nu respectă această obligație sunt atenționați că riscă o amendă de până la 10000 lei.

„Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1)  lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul AJFP Vrancea.

Reprezentanții Fiscului vrâncean arată că prin conectarea caselor de marcate electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF va presupune renunțarea la anumite declarații care se depun periodic de către contribuabili având ca efect o simplificare a obligațiilor declarative, în eventualitatea realizării cu succes a procesului și transmiterii datelor complete.

„În vederea evitării supraaglomerării distribuitorilor autorizaţi/unităţilor acreditate/tehnicienilor de service în proximitatea termenelor limită,  încurajăm operatorii economici să dispună măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor de conectare a aparatelor de marcat. Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completării și transmiterii declaraţiei prevăzute în Anexa 2 la OpANAF nr. 435/2021”, precizează finanțiștii vrânceni.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: