18 misiuni în 24 de ore pentru pompierii vrânceni

 

În ultimele 24 de ore, respectiv 02.08.2021, ora 08:00 – 03.08.2021 ora 08:00, pompierii militari vrânceni au gestionat 18 situații de urgență apărute în zona de competență din care: 1 intervenţie la stingerea incendiilor, 15 intervenții la ajutor medical de urgență și 2 intervenţii pentru îndepărtarea unor arbori căzuți din cauza vântului puternic.

Astfel, în urma fenomenelor meteorologice prognozate a se manifesta ca vijelii sub avertizare de Cod Portocaliu și Roșu pe raza județului Vrancea, echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină în municipiul Focșani și în localitatea Doaga pentru îndepărtarea unor arbori. În municipiul Focșani un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani s-a deplasat cu o autospecială de intervenție pe str. Aleea Școlii și a acționat pentru îndepărtarea unui copac căzut pe partea carosabilă. La Doaga un copac doborât de vijelie a căzut peste acoperișul unei locuințe. Pentru îndepărtarea acestuia a intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. Evenimentele au provocat doar pagube materiale, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite.

O misiune contracronometru s-a desfășurat în localitatea Nănești după ce un apel la numărul unic de urgență 112 anunța că un incendiu de vegetație uscată amenință să se propage la o locuință. Spre locul indicat s-a deplasat, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de 100 mp și la o magazine construită din lemn cu învelitoare din tablă. Pompierii au acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nănești și au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite. Cauza probabilă care a generat incendiul a fost utilizarea focului deschis în spații deschise din vecinătatea casei de locuit. Mai exact executarea unor acțiuni de igienizare prin incendiere a unor deșeuri și resturi vegetale.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Vrancea reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  •  Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  •  Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  •  Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  •  Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  •  Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  •  Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

Știri despre: ,